252627242223

Proizvodnja „EKO TARA“ d.o.o. je podeljena na:

  • Tov konzumne pastrmke
  • Prerada pastrmke

Tov konzumne pastrmke

Sastoji se od 12 bazena u kojima se uzgaja pastrmska mlađ, težine od 5 grama, pa sve do težine konzumne pastrmke od 300 grama. Riba se hrani po određenoj recepturi hranom iz Highslide JSuvoza, nabavljenoj od overenog dobavljača sa svim potrebnim sertifikatima i uverenjima o zdravstvenoj ispravnosti. Hrana koju koristimo sadrži sve neophodne materije (proteini, ugljeni hidrati, masti i dr.) koje posle razlaganja oslobađaju u organizmu određene količine energije. Sortiranje pastrmke, proračun gustine uzgoja pastrmke, kao i što češće čišćenje bazena su isto veoma važni procesi kojih se pridržavamo u cilju što veće produktvnosti ribnjaka. Temperatura vode kojom se ribnjak snabdeva (između 11 i 16 oC) ima konstantne vrednosti tokom čitave godine, što nam omogućava da proizvodnja teče bez prekida. Osnovno je postići visoke prinose, uz korišćenje koncentrovane hrane, skraćivanje vremenskog perioda za dobijanje konzumne pastrmke i održavanje željenog zdravstvenog stanja ribe. 

Prerada pastrmke

Prerada pastrmke se obavlja u objektu veličine od oko 135m². U objektu su jasno razdvojeni proizvodni i neproizvodni deo objekta. Proizvodni deo se koristi za preradu ribe i tu Highslide JSsu sledeće prostorije: za prijem ribe, za obradu (rasecanje i konfekcioniranje), pakovanje, sanitaciju, solaru, prihvat konfiskata, skladištenje začina i ambalaže, dimljenje, pakovanje u hladnjaču. U neproizvodnom delu se nalaze sanitarni čvorovi, garderoba, kancelarija veterinara, čajna kuhinja i hodnik koji povezuje ova dva dela u jednu celinu. Veličina i raspored projektovanih prostorija, kao i obrada podova, tavanica i zidova su usklađeni sa zahtevima tehnološkog procesa i propisanim veterinarsko-sanitarnim uslovima. Prostorije su međusobno povezane tako da predstavljaju jednu funkcionalnu celinu, pogodnu za obavljanje predviđenih delatnosti kojim dobijamo sledeće proizvode:

  1. Hladno dimljeni file pastrmke,
  2. Nedimljeni file pastrmke i
  3. Roštiljsku svežu pastrmku

1) Hladno dimljeni file pastrmke dobija se preradom konzumne pastrmke prosečne težine oko 300 grama. Proces proizvodnje hladno dimljenih fileta se sastoji u sledećem:
- prijem sveže pastrmke iz bazena,
- klanje, vađenje utrobe i pranje pastrmke,
- rashlađivanje oprane pastrmke,
- obrada pastrmke, sečenje glave, repa i raspolućivanje,
- vađenje kostiju (kičme i repa), sečenje leđnih, prednjih, stomačnih peraja,
- usoljavanje fileta,
- hlađenje i salamuniranje fileta,
- hladno dimljenje fileta piljevinom od bele bukve,
- pakovanje, vakumiranje i stavljanje nalepnica,
- duboko zamrzavanje u hladnjači i
- pakovanje u transportne kutije i skladištenje u magacin gotovih proizvoda.

2) Nedimljeni file pastrmke se dobija takođe preradom konzumne pastrmke prosečne težine oko 300 grama i proces proizvodnje je isti kao i kod hladno dimljenih fileta sa izuzetkom hladnog dimljenja:Highslide JS
- prijem sveže pastrmke iz bazena,
- klanje, vađenje utrobe i pranje pastrmke,
- rashlađivanje oprane pastrmke,
- obrada pastrmke, sečenje glave, repa i raspolućivanje,
- vađenje kostiju (kičme i repa), sečenje leđnih, prednjih, stomačnih peraja,
- usoljavanje fileta,
- hlađenje i salamuniranje fileta,
- pakovanje, vakumiranje i stavljanje nalepnica,
- duboko zamrzavanje u hladnjači i
- pakovanje u transportne kutije i skladištenje u magacin gotovih proizvoda.

3) Roštiljska sveža pastrmka se dobija preradom konzumne pastrmke prosečne težine 300-350 grama a proces se sastoji u sledećem:
- prijem sveže pastrmke iz bazena,
- klanje, vađenje utrobe i pranje pastrmke,
- rashlađivanje oprane pastrmke,
- usoljavanje,
- hlađenje i salamuniranje,Highslide JS
- duboko zamrzavanje u hladnjači i
- pakovanje u transportne kutije i skladištenje u magacin gotovih proizvoda.

Svi naši proizvodi su vakumirani, u duboko zamrznutom stanju, i pri čuvanju na temperaturi od -18 oC njihov rok trajanja je do 180 dana. Transport naših proizvoda vrši se specijalnim vozilom sa ugrađenom hladnjačom i termo-king rashladnim uređajem koji radi na temperaturnom režimu do -5 oC.

 

 

 

 
Copyright 2008. EKO TARA doo & PROFI GROUP   All rights reserved.  Optimized for IE 1024*768